Welkom

Fluitschema - Programma - Uitslagen

wsv fluitschema uitslagen programma

Kalender

April 2020
Z M D W D V Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Optimaal trainen voor de smash

In het blad Sportgericht kwam ik een interessant artikel tegen, dat ik de trainers niet wil onthouden.
Om boven genoemde vraag te beantwoorden werd een aantal zaken onderzocht, aanloopsnelheid, spronghoogte, armspierkracht en armsnelheid op de balsnelheid na een aanval. Er is consensus dat de smash bestaat uit een vijftal fasen , wind up= voorbereiding aanloop, cocking= afzet en optimaal hang in de lucht, acceleration= overbrenging van kracht op de bal, deceleration = afremming eindfase en follow-through = landing en controle.


Welke oefeningen zijn effectief ?

Onderzoek laat zien, dat lichamelijke eigenschappen als lengte, gewicht, vetpercentage, spiermassa en techniek van invloed zijn op de balsnelheid na de smash. Volleybal trainers laten hun spelers armspierkracht oefeningen doen om zo de kracht achter de geslagen bal te vergroten. Ook worden er veelvuldig sprongkracht oefeningen gedaan. Er is echter nooit onderzocht of deze oefeningen wel effect hebben op de snelheid van de geslagen bal. Welke trainbare factoren zijn nu daadwerkelijk van invloed op de balsnelheid na een aanval.


Analyse

Er werd onderzocht in welke mate aanloopsnelheid, sprongkracht, armspierkracht en armsnelheid van invloed zijn op de balsnelheid na een smash bij professionele volleyballers en volleybalsters. Hiervoor werd gekeken naar het bewegingsverloop en de daaruit volgende balsnelheid van 80 aanvallen, uitgevoerd door 8 volleybalsters van het hoogste nationale niveau. Voorafgaand aan het bewegingsonderzoek werden de antropometrische ( meten van) gegevens van de speelsters in kaart gebracht. Zo werden er sensoren op de armen van de speelsters geplaatst.


Aanloopsnelheid.

In de aanloopfase wordt er horizontale snelheid naar de bal gemaakt, bijv. 3,2 meter/sec is ca 12 km/uur. Wanneer de aanloopsnelheid toeneemt wordt ook de balsnelheid significant hoger.


Spronghoogte

De sprong komt direct na de aanloopfase. De speler komt tot een horizontale stop en zet haar horizontale snelheid om naar verticale snelheid. De gemiddelde spronghoogte was ca. 60 cm. Wanneer de spronghoogte toeneemt, wordt de balsnelheid significant hoger. Een hogere aanloopsnelheid leidt ook tot een hogere sprong.


Armsnelheid

Wanneer de armsnelheid toeneemt, wordt de balsnelheid significant hoger, ( sensoren op de armen).

Zijn er verbanden

Ja, aanloopsnelheid, sprongkracht en armsnelheid en armkracht voorspellen samen voor 43 % de snelheid van de bal na een smash. De aanloopsnelheid is de sterkste voorspeller, gevolgd door armsnelheid en spronghoogte.


Discussie en praktische relevantie

De aanloopsnelheid blijkt de belangrijkste voorspeller voor de snelheid van de bal na een smash. De aanloopfase is daarmee de belangrijkste fase, waarmee de spronghoogte wordt vergroot en de balsnelheid toeneemt. Het trainen van pure armspierkracht blijkt niet bij te dragen aan een grotere balsnelheid. Met deze kennis kunnen spelers en trainers tijdens de trainingen gerichter op de belangrijke voorspellers gaan focussen en zo maximale efficiëntie uit de trainingstijd te halen. De trainbare factoren die in dit onderzoek zijn gemeten verklaren slechts voor 43 % de balsnelheid. Vervolgonderzoek waarin bijvoorbeeld, timing, romprotatie en aanspeelhoogte worden gemeten, zou de voorspelling nog completer maken.
Dick van Slooten
Met dank aan Rick Even, Carmen van den Hoven, Jan Paalman, Jorrit Reehorst en Rianne Huis in ’t Veld. De onderzoekers en schrijvers van deze materie.

Banner sponsoren

Limburgia 25 jaar de feestmakers! Beukerstraat 83 tel.: 0575-545250 HOUX Jouwsportzaak Nieuwstad 17    7201 NK Zutphen sportcomplex De Kei in Warnsveld Optisport Warnsveld B.V sporthal sportzaal horeca fitness leo groote instituut - grote doelen bereik je samen BB Optiek Zien & Horen | WARNSVELD (bij Zutphen) | Uw opticien voor brillen en lenzen Slooten van den Boogaart / Eén goede reden om te switchen van accountant? Wij geven u er  zeven! lydia lingerie Advies  Zutphen - lingerie van A tot H cup So I am | loopbaan coaching | studie keuze | Testen en Coaching | Stress - en - Burnoutbegeleiding | Re-integratie websus - Websitebouw, webwinkels en websupport Tapijt, vinyl, laminaat, pvc, gordijnen, vitrage en zonwering onder 1 dak! Gronus - Met hulp van Gronus, houdt u de regie in eigen handen

Boarding sponsoren

innovatie makelaars wsv volleybal vereniging sponsorJumbo Bouma Brummen Zutphen sponsor van WSV Volleybalhoux sport boarding sponsor wsv volleybalvos autobedrijf voorst wsv volleybal warnsveld zutphenhouse of bagz boarding sponsor wsv volleybal zutphenhubo warnsveld zutphen sponsort wsv volleybalregio bank warnsveld wsv volleybal vereniging sponsoruw nieuwbouw woning ook boarding sponsor van wsv volleybalheel huus boarding sponsor van WSV volleybal Warnsveld zutphenNew York Pizza Zutphen boarding sponsor van WSV VolleybalHilarius reclamemakars bord sponsor wsv volleybal warnsveld zutphen

Ballen sponsoren

Jan Onstenk badkamer installatie wsv volleybal ballensponsor

 

autobedrijf schoolderman zutphen wsv volleybal ballensponsor

bouwbedrijf haafkes veldwachter ballensponsor van wsv volleybal

scoren met snelle volleyballen

Geisoleerde krachtoefeningen niet nuttiger dan complexe vorm

Algemene informatie

Volleybalvereniging WSV was tot 1 januari 2000 onderdeel van de voormalige Warnsveldse omni-vereniging WSV. Toen is besloten om zelfstandig verder te gaan.

De vereniging telt inmiddels ruim 300 leden. Leuk is dat het aantal mini- en jeugdleden de laatste jaren steeds toeneemt. De helft van de leden is jonger dan 16 jaar. De vereniging beschikt dus over een goede basis: de jeugd! WSV biedt voor iedereen mogelijkheden. Onze jongste leden zijn ongeveer 7 jaar, terwijl we eveneens leden kennen die de 60 al gepasseerd zijn.


Lees meer...

Nevobo Nieuws

Geen feed gevonden